Berth Milton

Berth Milton junior hade bara givit en magasinsintervju tidigare. Det var min kollega Christer Berglund som lockat ut den skygge porrkungen ur skuggan för en story i Café. Några år senare fick jag samma uppdrag av Intrig.

Den notoriskt misstänksamme Milton gick efter en tids övertalning med på att träffa mig. Jag åkte ut till hans Southfork-liknande egendom i Hässelmara på Värmdö, där han bodde vid den tiden, och jag kände mig ganska liten och fattig när jag dammade in på stora uppfarten i min rejält begagnade Opel Kadett.

Milton hade vidtagit vissa mått och steg. Han hade skickat ett avtal till Intrigs chefredaktör, som tvingades garantera att Milton fick godkänna texten innan publicering, annars skulle porrkungen vidta rättsliga åtgärder.

Vi kom ganska bra överens och det uppstod ett slags ömsesidigt förtroende och den skicklige Magnus Reed fick gott om tid att fotografera honom tillsammans med fästmön Linda och familjens schäferhund. Efter att artikeln publicerats fortsatte vi att hålla kontakten. Vi ringde då och då till varandra, och Milton såg väl i mig en av de få svenska journalister han kände förtroende för. Och jag tjatade på honom att medverka i en bok, men han var ytterst motvillig till projektet eftersom han egentligen inte tyckte att han, eller det han gjorde, var något att skriva om.

Jag skrev i alla fall en artikel i Finanstidningen om hans förestående notering av Private-imperiet på amerikanska Nasdaq-börsen i New York. Artikeln lästes av en nyfiken och ambitiös revisor på Skatteverket, vilket blev början till den segdragna och uppmärksammade tvisten mellan Milton och de svenska myndigheterna. Resultatet blev att Skatteverket krävde honom på mellan 600 och 700 miljoner kronor i utebliven skatt. Hela affären skildrade jag senare i min biografi Private med Milton och Milton (omdöpt till Porrkungen i pocketversionen) som jag med vissa svårigheter lyckades få publicerad 2002.

Våren 2012 sände SvT 1 en lång intervju med Milton, i serien”Min sanning”.

Läs mer under ”Böcker”.