Carl Tham

När jag sommaren 1995 fick uppdraget att porträttera dåvarande utbildningsministern Carl Tham var min första reaktion att han var en torrboll som inte kunde vara särskilt kul att skriva om. Men Makt&Medias chefredaktör Christina Jonsson var av en annan uppfattning. Exakt vad hon sade som övertygade mig minns jag inte, men jag hade lärt känna Christina som en ypperlig journalist och en driven och coachande redaktör och uppdragsgivare så jag litade på henne.

Och som hon fick rätt! Tham bar på egenskaper och en historia som lämpade sig ypperligt för en artikel av den längd som bara en tidning som M&M kunde och ville svälja. Tidigare hade det endast funnits Intrig som ville ha den här typen av inträngande och djupgående personporträtt så jag var ju lycklig bara av den anledningen.

Jag skulle tro att detta blev den bästa artikel som dittills skrivits om Tham, kanske till och med den bästa hittills. Att jag skriver så beror på att den innehåller såväl ovanligt bra fråga-svar-avsnitt som avslöjande anekdoter.

Jag minns att Tham, via sin pressekreterare, blev mäkta irriterad av artikeln. För vad kommer jag inte ihåg, men det var i alla fall inte för att jag skrev om hans pikanta kärleksaffär med sin tidigare avdelningschef på SIDA, utan något fullständigt harmlöst. Däremot minns jag att en av mina intervjupersoner, Systembolagschefen Gabriel Romanus, blev upprörd över att jag citerat honom med namn. Det förvånade mig, eftersom han med sin breda erfarenhet som statstjänsteman och före detta minister borde veta att det han säger till en journalist med stor sannolikhet kommer att användas.

När jag åter läser artikeln kan jag med fog säga att den med råge fortfarande håller måttet. Och att jag hade bra koll på dåtidens politiska liv.

Det lite annorlunda med Makt & Medias situation var att det ibland fattades pengar att betala de medverkande med. En innovativ lösning var att arvodera med det viltkött som formgivaren Peter Viking hade förvarat. Ett längre reportage belönades med ett antal kilo frusen älgbog- eller filé. Jag hade dock lyckan att få betalt i reda kontanter.