Finansvalparnas återkomst

Säga vad man vill om Café, och det är det många som känt sig manade att göra med tanke på tidningens vurm för lättklädda och nakna kvinnor – redaktionen har haft en förmåga att identifiera tecken i tiden, intressanta och belysande företeelser.

Att yuppisarna skulle återhämta sig och återkomma med full kraft efter finanskraschen i början av 1990-talet var det säkert många som inte trott – eller i alla fall inte hoppats. Men 1994 var det dags för den nya generationens finansvalpar och deras entré på scenen.

Mitt reportage började i en källarlokal under Handelshögskolan i Stockholm och fortsatte i en snitslad bana via Hagströmer & Qvibergs kontor i Gamla stan och OM-gruppens Olof Stenhammar till Unga Aktiesparare och en börsmäklare av den äldre stammen som sadlat om till tobakshandel och aktieaffärer på korplagsnivå.

Mats Qviberg hade länge varit en lysande stjärna på den fiinansiella himlen och framstod som en aktiespekulationernas grand old man ställd bredvid de här börsslynglarna. Jag anade inte då – ingen gjorde nog det – att han drygt 15 år senare skulle falla tungt i och med H&Q-skandalen.

En av slynglarna som förekom i min text var den då 19-årige Ola Lauritzson, som vid sidan av sina studier på Handelshögskolan drev en liten sidorörelse, Lauritz Trading, som sålde regnskydd till utomhusarrangemang. Vinsten satte han in i olika fonder. Lauritzson blev sedermera mer känd som framgångsrik författare till en uppsjö böcker om GI-metoden.