Henrik Schyffert

1994 hade Henrik Schyffert ännu inte uppnått den status han har idag. Han var fortfarande lite farlig och så snygg att kvinnorna föll för honom som käglor. Han var rockstjärna och en av karaktärerna i Killing-gänget och han hade en skör relation till sin dåvarande flickvän Cia Berg. Schyffert motsvarade ganska väl rockmyten, åtminstone lightversionen av den. Ja, och så hade han och hans polare i den så kallade ironiska generationen – Johan Rehborg och Andres Lokko – just skrivit manus till det som kom att bli det hyllade TV-programmet NileCity 105,6 för Kanal 1 Drama.

Så, ned till spanska solkusten för Cafés räkning, tillsammans med den oefterhärmlige fotografen Christian Coinbergh och hans assistent. Schyffert och hans gruppWhalespelade in sin första CD utanför Marbella och vi fick hyrbils-pendla mellan hotellet nere vid havet och studion i bergen.

Schyffert var på gott humör och blev inte olyckligare när han insåg vilken grundlig research jag gjort på honom. Det verkade han uppskatta. Det blev hela tio sidor i tidningen, vilket måste ha varit något slags rekord i Cafés historia dittills. Men Coinberghs bilder tog upp halva utrymmet, vilket var helt i sin ordning.