Jannike Björling

Jannike Björling är kvinnan som kom från ingenstans för att bli mamma till Björn Borgs första barn. Kärlekssagan mellan tennislegenden och den unga nagelskulptrisen utvecklades till den tidens största mediahändelse i sin genre, och Björling blev en schablon. Intrig ville därför ge henne chansen att träda fram i sin egen rätt, och gav mig uppdraget att skildra henne bortom klichébilden. Det blev ett intensivt och uppriktigt möte i hennes våning på Östermalm, kort efter att hon släppts ur häktet, misstänkt för narkotikabrott.

Fotograf Magnus Reed kom på den djärva idén att ta en bild på henne iförd handfängsel; som en accessoar för att ta udden ur dramat och för att gestalta Björlings humor och självdistans. Det var ingen självklarhet för henne att ställa upp på det, och hon funderade länge och väl innan hon slutligen accepterade.

Hon var då ett jagat villebråd och när Expressen fick nys om mitt stora porträtt av henne, lyckades tidningen på tämligen oklara och skumma vägar komma över ett exemplar direkt från tryckeriet dagarna innan Intrig skulle utkomma i handeln. Expressen slog på stort. De gav mig visserligen credit för intervjun men tidningens agerande gjorde att den stora draken under dåvarande chefredaktören Olle Wästbergs ledning tvingades betala skadestånd till både mig och min uppdragsgivare. Saken blev till och med föremål för debatt i ett kvällsprogram i TV4, där bland andra jag, Intrigs chefredaktör Lars Peder Hedberg och skvallerskribenten Sten Hedman medverkade.