Johan Ehrenberg

Det här är uppdraget jag genomförde med en klump i magen. När jag håller mina kurser i porträttjournalistik brukar jag framhålla detta som ett avskräckande exempel på hur det kan gå när man inför den man porträtterar försöker mörka det egentliga uppsåtet.

Uppdraget jag fick av Nöjesguiden gick helt enkelt ut på att avslöja vänsterdebattören och grundaren av tidningen ETC som en lögnare och hycklare. Det ryktades om svart städhjälp, att han använde sitt företag för att tillskansa sig förmånliga boendevillkor samt uppgifterna om att han varit en hänsynslös arbetsgivare; allt detta kolliderade förstås, i den mån det var sant, med hans politiska och moraliska övertygelse som han pläderat för i åratal i dels i sin egen tidning, dels i andra debattfora, i synnerhet Aftonbladet.

Jag var dömd att misslyckas och det visade sig redan när vi träffades första gången. Mina frågeställningar väckte Ehrenbergs misstänksamhet och jag ertappades med brallorna nere. Han demonterade effektivt mina föresatser med sin överlägsna intelligens och kunskap om sitt eget liv.

När jag slutligen levererade manuset till honom för överenskommen fakta- och citatkontroll fick jag tillbaka pappersbunten (detta var långt före den digitala revolutionen) med så många rödmarkeringar att jag skämdes ända från tårna upp till mitt glesnande hårfäste.

En nyttig lektion att försöka vara så ärlig som möjligt i sitt uppsåt.