Operation Högervridning

Operation Högervridning var Cafés uppdrag till mig inför valet 1991 – och rubriken på reportaget när det publicerades. Mitt jobb gick ut på att kartlägga högerns strategi för att ta regeringsmakten från sossarna. Det gamla statsbärande partiet var skadeskjutet i opinionsmätningarna och partistrategerna och LO-pamparna, som var vana att inneha problemformuleringsprivilegiet, kunde alltmer känna sig blåsta på det. Högerns (och i detta inbegrips även de andra borgerliga partierna) ideologiska moteld började ge frukt och reportaget skildrar just detta.

Jag kan känna en oerhörd stolthet över att vi så väl tajmade texten eftersom statsminister Ingvar Carlsson mycket riktigt förlorade valet kort därpå. Men återtog makten 1994. När jag åsåg hur illa tilltygad socialdemokratin blev under Mona Salins och Håkan Juholts kortvariga ledarskap så är det inte utan att jag misstänker att sönderfallet började redan här. Borgarnas valseger 1991 var bara första anfallsvågen, som visserligen slogs tillbaka tre år senare, men hela matchen avgjordes i två avgörande slag – 2006 och 2010.

Stefan Löfvens intåg på den högsta politiska arenan 2012 kanske innebar en stadigvarande kursändring i opinionssiffrorna. Och en brytning av högerns politiska dominans?