Tommy Lindström

Tommy Lindström hade som chef för Rikskriminalpolisen under 1980-talet skapat sig ett grundmurat rykte som resultatinriktad men med kontroversiella metoder. Han drog sig inte för att samarbeta med kriminella för att nå dit han ville, och han körde gärna fort och stoppades vid ett eller ett par tillfällen av sina trafikvaktande kolleger, vilket gav rubriker i tidningarna.

Lindström var delaktig i de dittills största och mest uppmärksammade kriminalfallen innan han tvingades att avgå på grund av tvivelaktiga affärer han deltagit i som en av landets högsta polischefer. Han dömdes så småningom för det.

Det var efter hans spektakulära insatser för att få tillbaka stulen konst som Intrig bad mig porträttera honom. Och genom hela artikeln löper som en röd och sammanhållande tråd hans resa mellan Stockholm till Göteborg för att hämta upp konst av Braque och Picasso till ett värde av en kvarts miljard kronor – i en liten hyrbil från Statoil i Åkersberga.

Texten är givetvis en aning för lång eftersom jag som vanligt ville få med precis allt jag själv tycker är intressant, men som kan vara tröttande för läsaren; en av mina svagheter som skribent.

Det bästa med hela storyn är dock Peter Cederlings bilder – som tagna under en spaning – och bildtexterna, hämtade från Baretta’s theme från TV-serien med samma namn.