Private med Milton och Milton/Porrkungen

Precis som i fallet med Tommy Lindström har min bok om Berth Milton sitt ursprung i ett längre porträtt i Intrig. Det var när Milton berättade för mig att han tänkte introducera Private på amerikanska Nasdaq-börsen som jag bestämde mig för att skriva en bok om denna märkliga historia.

Berth Milton senior skapade i mitten av 1960-talet det mest kända varumärket i branschens historia. 1990 tog hans son, Berth Milton junior, över och utvecklade med exempellös framgång det lilla familjeföretaget till en börsnoterad internationell koncern. Med hjälp av kändisar, banker, revisorer, finansmän och mediehus gav han porren ett respektabelt ansikte.

Men historien om den initialt högt värderade aktien handlar också om en kamp utan nåd mellan far och son, om utpressning, infekterade rättstvister, kriminella mc-gäng, skatteflykt och om den utstuderade rekryteringen av unga modeller.

Boken fick ett blandat mottagande, inte helt oväntat med tanke på det kontroversiella ämne den skildrar. Svenska Dagbladet sågade min framställning. En annan recensent kritiserade mitt sätt att använda alias på kvinnliga aktriser i Miltons filmer utan att förstå att det är deras nom de guerre, och att de avsiktligt väljer att inte använda sina riktiga namn. Men Ragnar Strömberg hyllade boken iAftonbladetoch bokrecensenten Magnus Utvik gav den en stark 4:a i Kanal 1:s morgonprogram.

Jag har sedan den utkom 2002 intervjuats otaliga gånger i ämnet Milton av journalister i radio- och TV-program, forskare och högskolestudenter. Jag kan bara tolka det på ett sätt – jag har skrivit standardverket om Berth Milton och blivit Sveriges ledande expert i ämnet.

2009 utkom boken i pocket, med ny titel,Porrkungen, och nytt omslag.